diumenge, 20 d’octubre del 2013

Soufflé a la menorquina


Aquestes postres són unes de les meves preferides perquè m'encanta la merenga. Ja des de molt petita quan anàvem a un restaurant a dinar, el solia demanar de postres i mmmmmmhhhh.....!!!

El soufflé original està composat de clares d'ou a les que es mesclen formatge, xocolata...Per això no és ben bé un soufflé, però a Menorca tota la vida aquestes postres han estat a les cartes de restaurants o pastisseries. Es composa d'una capa de "bizcocho", una capa de gelat i una de merenga.
La recepta és de na Sedes amb l'aportació de com fer el congret de la seva mare na Maribel. Gràcies!! ; ) 
L'any passat me'l van ensenyar de fer i després d'una parell d'intents amb resultats a mitges, avui puc dir que ha quedat perfecte i sobretot, boníssim.
El que em sap greu és que les fotos avui no són gaire bones i no permeten veure molt bé les diferents capes... Hem anat mooooolt ràpid per menjar-lo i no hi he estat a temps. jijiji!!

Anem a per la recepta.

Ingredients:

Per a la base de congret
- 3 ous
- 50gr de farina de força
- 100gr de sucre

Per a la capa de gelat:
- 1 litre de gelat de vainilla o llimona
- Licor (opcional)

Per a la capa de merenga:
- 5 ous
- 400gr de sucre
- aigua

 Primer prepararem el congret. Batem els vermells d'ou amb el sucre fins a obtenir una mescla esponjada i blanquinosa, hi afegim la farina i els blanc d'ou prèviament muntat a punt de neu. Ho ben mesclem, poc a poc per no retirar l'aire que s'ha format al batre els blancs i ho posem al motlle que servirà de recipient per al soufflé. Ho deixem coure al forn uns 20 minuts a 190ºC.


Una vegada cuit el deixem refredar i anem a preparar la merenga italiana.
Primer s'ha de preparar l'almívar amb el sucre i aigua fins a tapar-ne tot el sucre. Ho posem al foc i deixem coure fins que aconseguim que sigui una mica espès de manera que al passar el dit per l cullera que remenem es formin fils de sucre cuita.
Batem els blancs a punt de neu i poc a poc hi anem tirant l'almívar sense deixar de remenar amb la batedora. Quan l'hi hem tirat tot, deixem remenant uns 2 minuts més i ho deixem refredar una mica.



Ja tenim totes les capes preparades per tant ja podem muntar el soufflé. Posem el congret com a base i el banyem amb ron, conyac o brandy al gust amb l'ajuda d'un pinzell. Hi podem la capa de gelat i damunt anem posant la merenga amb l'ajuda d'una màniga patissera o amb una espàtula. Cremem la part superior amb un bufador de cuina per donar un coloret torrat.

El deixem al congelador almenys un parell d'hores i ja està apunt per menjar.





Observacions:
- El gelat que més m'agrada per aquesta recepta és el gelat de vainilla de Gelats Torres de Ciutadella.
- Per col·locar el gelat és més fàcil si primer el passem davall l'aixeta am aigua calenta i el treiem com si fos un flam. Després es pot tallar amb el ganivet.

2 comentaris:

  1. uauuu quina pinta!!! sa capa de merenga es perfecte!

    ResponElimina
  2. Mariiiaaaaaa, jo el vull tastar!!!!! M'encanten aquests soufflés!! Mos en podries fer un dia que faguem un dinar ;)

    ResponElimina