dilluns, 18 de febrer de 2013

Formatjades de formatge

Seguim amb el monogràfic de formatjades...
La setmana passada vaig mostrar les de brossat i avui, per a satisfer el desig d'un marit (tot sigui pel matrimoni!), he fet les de formatge. La veritat és que el resultat és més que satisfactori.
Cal dir que aquestes formatjades han duit anys de proves i per fi, tinc el sistema perfecte per a fer-les de manera que quedin com a sortides de forn.
La pasta és la mateixa que la de la setmana passada però per si hi ha algú despistadet, ho tornaré a posar.

Ingredients:

Per a la pasta
- 1200gr de farina
- 400gr de sèu de porc
- 350gr d'aigua teba
- 40gr de llevat

Per al farcit
- 500gr de formatge tendre
- 1 ou
- 1 cullerada d'oli
- 1 cullerada de farina

Primer prepararem el farcit. La nit anterior ben embolicarem el formatge amb paper de cuina a fi de que perdi el màxim de líquid possible. El triturem amb l'ajuda d'una picadora i el posem en un bol. Hi afegim l'ou i la cullerada de farina i d'oli. Ho ben remenem amb les mans ben integrant els ingredients i ho deixem reposar.

Preparam la pasta mesclant al robot els ingredients. Fonem del llevat amb l'aigua i ho posem al bol de la mescladora. Hi afegim el sèu i li donem unes voltes a fi de que es comenci a integrar amb el líquid. Poc a poc hi anem tirant la farina fins que estigui ben mesclat. Millor si ho acabem de pastar amb la mà perquè així s'integra més bé la farina i la pasta queda més uniforme.

Ara ja podem preparar les formatjades començant per fer bolles del tamany d'una mandarina de la mescla de formatge. Igual que amb les de brossat, preparem perquè sigui més pràctic, les boles de pasta per fer les dues parts que composaran la formatjada. Feim una bolla del tamany d'un ou i l'altre del tamany d'una nou.
Anem aprimant les bolles. Primer la més gran i hi posem el formatge damunt, tapem amb la tapadora amb el segell estampat de la formatjada de formatge i ajuntem les dues parts. Acabem la formatjada tallant amb el tallapastes corresponent. 

Una volta fetes les formatjades les deixem tovar una mica. Les posem al forn preescalfat a 170º primer uns 15 minuts i després el pugem a 190º 15 minuts més. Acabem de coure-les posant el dalt i el baix del forn uns 10 minuts més.

Les deixem refredar i ja les tindrem a punt per degustar...

Mmmmhhhhhh!! Bon profit!!!






Notes:
- Avui amb la pasta que sobrava he fet canyes de cuixot. Com que no tenia sobrassada, com es sol fer normalment, he embolicat tires gruixudes de cuixot amb la pasta ben aprimada.

Canyes de cuixot

Canyes de cuixot


- També he tornat a fer crespellets... Els he fet molt més prims i han quedat la mar de bons.
- Aquí us deixo fotos dels diferents motlles perquè vegeu les diferències i tingueu clar per a què és cadascún.

Motlle i segell per a formatjades de brossat

Motlle i segell per a formatjades de formatge

Motlle per a crepellets

dilluns, 11 de febrer de 2013

Formatjades de brossat i crespellets


Demà és el Darrer Dimarts, popularment conegut com "El dia de la sobrassada", i la tradició demana que seguim el que marca la gastronomia popular. Aquest dia és el darrer abans de començar el dejuni que s'inicia amb la Quaresma i per això se li diu el darrer dimarts, el darrer en què es podrà degustar els fruits del porc que tota la resta d'any ens alimenta.

La tradició a Ciutadella, i altres parts de la illa,  marca que les famílies i amics es reuneixin al camp o fora poble per menjar sobrassada torrada al foc i altres menjars com la greixera de peu i crespellets. Tot molt lleuger, ja ho veis...

Per això vaig decidir que faria crespellets per aportar al dinar familiar al que anirem. Però per aprofitar, ja que feia la pasta,vaig pensar que faria primer formatjades de brossat que m'encanten. Així que avui toquen dues receptes en una!

FORMATJADES DE BROSSAT

Ingredients:

Per a la pasta
- 1200gr de farina
- 400gr de sèu de porc
- 350gr d'aigua teba
- 40gr de llevat

Per al farcit
- 400gr de brossat de qualitat
- 150gr de sucre
- 2 ous
- Ratlladura de llimona
- Canyella
- 1 cullerada de farina
- 1 culleradeta de llevat en pols

Primer sempre intento mesclar els ingredients del farcit abans de començar la pasta perquè així em sembla que agafa més gust. Així hem de mesclar dins un bol el brossat ben aixafat amb la forquilla amb els ous i el sucre, després hi afegim la ratlladura de la llimona i la canyella al gust. I per últim la cullerada de farina i el llevat en pols. Ho ben remenem fixant-nos que no hi quedin grumolls i ho deixem reposar.

Preparam la pasta mesclant al robot els ingredients. Fonem del llevat amb l'aigua i ho posem al bol de la mescladora. Hi afegim el sèu i li donem unes voltes a fi de que es comenci a integrar amb el líquid. Poc a poc hi anem tirant la farina fins que estigui ben mesclat. A jo m'agrada acabar de pastar-ho amb la mà perquè així s'integra més bé la farina. (Bé si he de ser sincera, obligo al senyor de la casa que la pasti perquè amb les seves mans de fisio la pasta s'escalfa més prest i es lliga millor).

Una volta tenim el farcit i la pasta ja podem formar les nostres formatjades. És més pràctic si primer anem fent bolletes de pasta de dos tamanys i la mateixa quantitat d'ambdues:unes del tamany d'un ou i altres igual que una nou.
Agafem una bolla de cada i les aprimem amb la aprimadora. Posem una cullerada de mescla de brossat damunt la grossa i tapem amb la part més petita, a la qual haurem fet la marca amb el motlle amb aquesta finalitat. Ben pressionam al voltant d'allà on acaba el brossat i tallem amb el tallapastes amb la forma de la típica formatjada de brossat.
Anem fent la resta de formatjades i les posem a la llauna. Les deixem tovar una mica abans de posar-les a coure. Les posem al forn preescalfat a uns 180-200º, i les deixem coure uns 20 minuts o fins que tinguin el color desitjat.







CRESPELLETS:

Aprofitarem les restes de pasta que ens han quedat de les formatjades. Per tant, només haurem d'aprimar la pasta i anar-la tallant amb el motlle de crespells.
Així com els anem formant els posem a la llauna i abans de coure'ls els punxem amb una forquilla i tirem sucre per damunt de forma generosa.
Els deixem coure uns 10 minuts a la mateixa temperatura que les formatjades, o fins que prenguin el color que desitgem.






Bon profit!!!


OBSERVACIONS:
- Amb la quantitat de pasta que surt amb els ingredients assenyalats, em van sortir unes 25 formatjades i uns 48 crespellets.
- És important aprimar molt la pasta abans de formar els crepellets perquè dins del forn creixen i si no ho has fet, com jo a la primera llauna, seran gruixuts com a coques.
- Els crespellets ben tancats en un recipient tancat hermèticament poden durar ben bé una setmana.
- Les formatjades sempre millor que les mengem en un termini de 3 dies perquè sinó tornen molt blanes. Sempre les podem congelar i anar traient a mesura que ens facin gana.