dissabte, 27 d’octubre de 2012

Pastís de llimona i merenga



La recepta d'avui és del llibre de Simone Ortega amb el permís de les companyes que participen del projecte "1080 fotos de cocina".
Avui vespre tenim un sopar amb uns amics que van estar a la Índia aquest estiu i com sol ser habitual, després ens toca a noltros provar el que han après durant el seu viatget!!! Iujuuuuu! Com que són molt bons cuiners segur que serà èxit assegurat! Per posar-hi més emoció, hem batejat aquest sopar com una "Curry party"... jejeje!!!
He decidit fer aquest dolç perquè després de pensar una bona estona he obert el llibre "1080 recetas de cocina" i m'he animat a fer la meva versió del Pastís de llimona que Ortega ens proposa.
Anam a la recepta.

Ingredients:

Per a la base:
- 200grs de farina
- 80grs de mantega a temperatura ambient
- 1 cullerada sopera d'oli
- 1 pessic de sal
- 1 cullerada sopera de sucre
- 1 poc d'aigua freda

Per a la crema de llimona:
- 3 llimones petites
- 1 pot de llet condensada
- 3 vermells d'ou

Per a la merenga:
- 3 blanc d'ou
- 2 cullerades soperes de sucre en pols
- 2 gotes de suc de llimona


 Comencem per a preparar la pasta de la base del pastís unes hores d'abans de fer-lo perquè necessita estar en fred almenys unes 3 hores.

Mesclam la farina amb la mantega, que haurem tret del frigorífic hores abans perquè estigui blana, i amb el vermell d'ou. Queda com si fos una espècie de grava fina. Hi afegim la cullerada d'oli i un rajolí d'aigua, i anem pastant. Posem farina al màrmol i seguim pastant fins a obtenir una pasta homogènia. Formem una bolla i deixem refrigerar al frigorífic fins que l'haguem d'emprar.

Primer untem el motlle amb una mica de mantega perquè no s'aferri. Posam farina al màrmol i estirem la pasta amb l'aprimadora fins que sigui del gruix que volem per posar-la al motlle. La col·loquem i hi feim foradets amb la forquilla a tota la pasta perquè no s'aixequi del motlle i la posem al forn que ja teníem calent a uns 200ºC. Deixem coure uns 30 minuts o fins que tengui un coloret daurat.

Mentre podem preparar la crema de llimona. Posem els vermells d'ou dins un bol i hi anem tirant la llet condensada a poc a poc. Hi afegim la peladura d'una llimona i el suc de tres llimones. Deixam aquesta crema guardada fins que la base estigui cuita.

Un cop haurem tret la base del forn la pintem amb els blancs d'ou mesclats amb dues gotetes de llimona que emprarem per fer la merenga. Aquests han d'estar només una mica pujats per pintar.
Mentre seguirem pujant els blancs fins que estiguin apunt de neu que serà quan hi posarem les cullerades de sucre en pols. Quan s'hagi assecat el blanc d'ou de la pasta hi tirarem la crema de llimona damunt i la taparem amb la merenga.

Ho posarem al forn uns 10 minutets o fins que la merenga hagi agafat un to daurat.





Bon profit!!

dimecres, 24 d’octubre de 2012

Coca de xocolata




Divendres passat teníem pendent celebrar amb la família l'aniversari del meu germà i el sant de la meva germana... Què millor que celebrar-ho amb xocolata per enmig!!!
M'encanten tot el que són magdalenes, congrets i "bizcochos"!! Aquesta recepta l'he trobada al blog "Bocados dulces y salados" i li he fet un parell de petites modificacions. Gràcies Rosa!!!

Ingredients:

- 125gr de farina de rebosteria
- 125gr de mantega
- 125 gr de sucre en pols
- 4 ous
- 180gr de xocolata negre de postres
- 2 culleradetes de llevat en pols
- 1 pessic de sal
 
Preparació:


Primer preparam el motllo ben untat de mantega i el reservam. Calentam el forn a 150ºC.

Batem la mantega i el sucre en pols fins a obtenir una mescla espongosa. Es van afegint els vermells d'ou i seguim batent.
Fonem la xocolata i es deixa referdar una mica. S'afegeix a la mescla anterior i es ben incorpora. S'hi afegeix la farina, el llevat i la sal passats per el sedas.
Batem els blanc d'ou a punt de neu i els incorporam a la mecla poc a poc perquè no es baixin.
Posam la mescla dins el motllo i ho posam al forn uns 45 minuts o fins que estigui ben cuit.


Provau-ho perquè val la pena!!! 

dilluns, 15 d’octubre de 2012

Marmitako de tonyina




Avui presento una recepta salada que es surt una miqueta d'allò publicat fins ara.... Feia temps que tenia pensat preparar-la i m'he decidit!
Aquesta és una recepta que vaig veure al "Canal Cocina". Procedeix de la gastronomia basca i el seu nom fa referència a l'olla on es cou: "la marmita".
La recoman perquè és una recepta molt saborosa i una manera diferent de menjar peix.

Ingredients:
- 1 pebre verd
- 1 pebre vermell
- 2 cebes
- 2 pebres "xoriceros"
- 4 o 5 patates
- 1 cullerada de pebre vermell dolç
- 1 culleradeta de pebre vermell picant - opcional
- 1 litre de suc de peix
- 400gr de tonyina a trossets
- Oli
- Sal

Primer hem de hidratar els pebres "xoriceros" amb aigua per a poder després separar-ne la polpa. Picam la verdura (les cebes i els pebres) ben petita i sofregir-la fins que estigui blana i hi afegim la polpa del pebre. Pelam i tallam les patates i les afegim a la mescla juntament amb una cullerada de pebre vermell dolç i picant si ens agrada. Ho ben remenam i hi afegim el suc de peix.
Deixam coure durant una hora aproximadament o fins que les patates estiguin prou fetes. Apagam el foc i hi afegim la tonyina perquè cogui amb l'ardor que queda a l'olla.
Bon profit!!!



diumenge, 7 d’octubre de 2012

"Galetes estufades"



Dins l'ampli món de la rebosteria em fascina la rebosteria americana i anglosaxona però també m'encanta la rebosteria tradicional, tant l'espanyola com la d'aquí, la de Menorca. És per això que de tant en tant m'agrada provar de fer aquelles coses que hem anat menjant des de que som infants...

Ahir ja em vaig aixecar amb la idea de que havia d'escriure un post per a reivindicar la cuina menorquina de les nostres àvies i em vaig apoderar del "meu" Quadern de Folklore número 21 dedicat a la Cuina i reposteria menorquines, herència del meu estimat pare.
D'entre les mil coses que podria provar de fer m'he decantat cap a una recepta que mai havia provat de fer: les galetes estufades, com les hem anomenades sempre a casa. En el quadern parla de galetes d'Alaior i a ca la meva família política "galetes marrones".

A la recepta original calia emprar 1kg 200gr de farina però ho he trobat excessiu al ser una recepta que no havia preparat mai.... No em podia arriscar a haver de tirar aquesta quantitat d'ingredients! Per això, he reduït a la meitat els ingredients necessaris.
Au idò, anem a per la recepta!

INGREDIENTS:
- 600gr de farina (jo he posat 300gr de farina de força i 300gr de farina normal)
- 100gr d'aigua calenta (a la recepta original l'hem de bullir amb batafaluga però no en tenia...)
- 100gr d'oli d'oliva
- 100gr de sucre
- 1 nou de llevat

En un bol fonem el llevat amb l'aigua calenta i hi afegim la resta d'ingredients. Ho ben pastem i quan tenim la pasta ben lligada la deixam tovar més o menys una hora.
Quan ja ha tovat, anam fent bolles i les hi donam forma rodona de galeta per posar-les a la safata de forn. A cada galeta li anam fent un clot enimg amb la massa del morter de manera que quan coguin estiguin més aixecades les vores. Les deixam tovar una altra vegada i abans de posar-les al forn feim uns forats enmig del clot amb l'ajuda d'una punxó, forquilla o escuradents. 
Les posam al forn, prèviament escalfat, a uns 180ºC entre 10 i 15 minuts.

Mmmmmmmhhhhhh!!!! Fan una oloretaaaa!!!



P.D. Les hauré de perfeccionar!! Hauria de millorar-ne l'aspecte, no són prou dolces i haurien de ser més esponjoses...